במאמר הנ"ל ריכזתי את מיטב השאלות שנשאלתי על ידי חשבי שכר, רואי חשבון וכל מי שעוסק בתחום השכר בכל הנוגע להחתמת עובדים על סעיף 14 לחוק פיצוי פיטורים.
להזכירכם משמעות החתמת עובד על האישור הכללי בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים הינה כי המעסיק מוותר מראש על כל זכות שיכולה להיות לו להחזר כספים מתוך תשלומיו, אלא אם כן נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכח סעיפים 16 או 17 לחוק ובמידה שנשללה או שהעובד משך כספים מקרן הפנסיה או מקופת הביטוח שלא בשל אירוע מזכה ומנגד העובד מסכים כי ההפרשות לקופות הגמל/ביטוח המנהלים יבוא במקום פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד האמור בגין השכר שממנו שולמו התשלומים האמורים ולתקופה ששולמו ומנגד המעסיק, ככלל, מחוייב להפריש 8.33% לרכיב הפיצויים.
אחת מהשאלות הנפוצות ביותר היא מהם היתרונות והחסרונות של סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים עבור המעסיק?
היתרונות בהחלת סעיף 14:
1. כאשר המעסיק יוזם את מרבית סיומי העסקה.
2. כאשר המשכורות הממוצעות של העובדים בעליה.
3. המעסיק מרגיש פחות מאויים לפטר עובד ותיק לא טוב או עובד שהשכר שלו עלה בצורה מהותית במהלך תקופת ההעסקה.
4. "שקט תעשיתי" מצד העובדים.
החסרונות בהחלת סעיף 14:
1. כאשר העובדים יוזמים את מרבית סיומי ההעסקה.
2. העובד לא יודע לכמת את ההטבה שניתנת לו כאשר משווה הצעות עבודה ממקומות אחרים.
לאחר שהבנו מהם היתרונות והחסרונות להחלת סעיף 14, אני רוצה לגשת אתכם לשאלה הבוערת האם סעיף 14 חל באופן אוטומטי כאשר המעסיק מפקיד 8.333%?
על מנת להחיל את סעיף 14 נהוג להחתים את העובד על האישור הכללי בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים.
אולם, בהתאם לסעיף 7 לצו ההרחבה, תשלומי המעסיק לפי צו זה לפיצויי פיטורים יבואו במקום פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים בגינם נעשתה ההפרשה בלבד.
לכן אם המעסיק הפקיד בקופת הגמל עבור כל תקופת העסקתו של העובד ועבור כל רכיבי השכר שנדרש להפריש בגינם לפיצויי פיטורים , המעסיק יהייה פטור מלהחתים את העובד על האישור הכללי.
המלצה שלי למעסיקים היא להחתים את העובד על האישור הכללי למרות שככל הנראה סעיף 14 יחול באופן אוטומטי.
שימו לב כי ניתן להחיל את סעיף 14 רטרואקטיבית, לכל היותר 3 חודשים מתחילת ביצוע תשלומי המעסיק!
בנוסף לכך, מעסיק שלא פעל במסגרת הסדר, הסכם או צו הרחבה כאמור, הסכומים ששילם עבור העובד יבואו על חשבון הפיצויים המגיעים לעובד, וההתחשבנות עם העובד תיעשה במועד הפיטורים - במועד זה הסכומים ששולמו לקרן, לרבות הרווחים על תשלומים אלו, ישמשו כבסיס לתשלום הפיצויים, ואת היתרה יצטרך המעסיק להשלים. כלומר, במידה שהמעסיק הפריש 8.333% עד לשכר הממוצע במשק, ושכרו של העובד גבוה מהשכר הממוצע, המעסיק נדרש להשלים את הפיצויים שהעובד זכאי להם (במקרה שהפיטורים או התפטרות מזכאים את העובד בפיצויי פיטורים).
השאלה השלישית שחוזרת על עצמה פעמיים רבות היא האם המעסיק החדש מחוייב להמשיך להפריש את אותם אחוזי הפרשה בדומה למעסיק הקודם?
התשובה תשתנה בין ביטוח מנהלים לקופת גמל.
נתחיל עם קופות גמל, מעסיק אינו מחוייב להמשיך להפריש את אותם אחוזי הפרשה בדומה למעסיק הקודם!
אולם, בהתאם לסעיף 3 לצו הרחבה בדבר הגדלת ההפרשות לביטוח פנסיוני במשק 2016, כאשר לעובד ישנו ביטוח מנהלים המעסיק מחוייב להפקיד את שיעוריי ההפקדה הנקובים בפוליסה לרכיב פיצויים, כלומר אם בפוליסה נקוב שיעור הפקדה של 8.333% המסעיק מחוייב להמשיך להפקיד את שיעור ההפקדה.
יודגש כי המעסיק אינו מחוייב להפקיד מעבר לשכר הממוצע במשק.